Ruokataloutemme on ajautunut gnocchihuumaan!

Kurpitsagnocchit ovat ihan liian hyviä (syömistä ei pysty lopettamaan) ja niistä inspiroituneena kokeilimme miten punajuuri taipuu eteläeurooppalaiseksi ruuaksi. Ja kyllä se taipuu. Kanamuna, spelttijauhot ja voi pehmentävät mukavasti punajuurten luonnetta ja perheen nuorimmainenkin täytti lautasensa uudelleen, vaikka punajuuri muuten ei kuulukkaan vapaaehtoisesti syötävien ruokien joukkoon.

Aineet neljälle:

400 g punajuuripyrettä

4 dl puolikarkeita speltjauhoja (tai enemmän)

2 munaa

vähän suolaa ja tuoretta timjamia

voita paistamiseen

 

Kuori ja paloittele punajuuret. Keitä vähässä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois, ripauta sekaan tuoretta timjamia ja soseuta mahdollisimman samettiseksi soseeksi. Mitä kuivemman pyreen teen, sen vahvempi on gnocchien maku ja väri ja sitä vähemmät tarvitset jauhoja.  Anna soseen jäähtyä hieman.

 

Sekoita pyreeseen muna, jauhot, ja ripaus suola. Sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse tehdä perinteiseksi, käsinleivottajaksi, vaan pursotukseen sopivaksi.


Jauhojen tarve vähän vaihtelee tilanteen mukaan. Tässä vaiheessa teen itse pienen koegnocchin eli tipauta teelusikallisen taikinaa kiehuvaan veteen ja keitän kypsäksi. Gnocchi on valmis kun se nousee pintaan. Taikina on riittävän paksua kun se pysyy keitettäessä kauniisti kasassa  eikä tunnu leikatessa vetelältä. Lisää siis tarvittaessa jauhoja.

 

Siirrä sopivan paksuinen taikina pursotuspussiin. Tavallinen, paksu pakastuspussi ajaa asiaa. Leikkaa kulma auki ja pursota kiehuvaan veteen. Saksilla on näppärää leikata gnocchit sopiviksi pätkiksi. 

 

Gnocchit kypsyvät nopeasti, joten kypsennä useassa erässä. Valuta kypsät gnochit ja paista pannussa voin kera kunnes saavat vähän väriä pintaan. Tässä vaiheessa voi pannulle lisät muitakin makuja, vaikka tuoreita yrttejä.Nauti sellaisenaa tai muun ruuan lisukkeena. Punajuurignocchit pääsivät tällä kertaa naudanlihapullinen vierustoveriksi. Ulkonäöltään ne ovat kyllä railakkaan näköisiä mutta maultaan herkullisia :)

Nyt suunnittelemme jo seuraavaa gnocchialuevaltausta...