Hermeettinen kalenteri: Jousimies, 17.12.2022–15.1.2023

Jupiter. Otso Hosiokangas
Jupiter. Otso Hosiokangas

Aurinko siirtyy Jousimiehen tähtikuvioon 17.12.. Jousimiehen perinteinen nimi Sagittarius tulee latinan sanasta Sagitta, nuoli. Vanhojen aikojen selvänäköisyys hahmotti Jousimiehen tähtikuviossa kentaurin, joka jännitti jousta, tähdäten Skorpionin pyrstöön. Jousimies on ”henkisen kesän” eli fyysisen talven, kevääseen tähtäävä maagisen älyllinen, muuntava voima. Se valjastaa henkisellä voimalla ”eläinosamme” voittamaan pimeyden ja kantamaan galaksin keskuksesta virtaavan Isävoiman, luomisen rakkaudellisen ja ylitsevuotavan lähteen vuon, siihen kohteeseen, johon oma totuuskäsityksemme sitä vaatii. Jupiterin hallitsema Jousimies on kaiken kokemuksen summasta ammentava voimanpesä, Elämänpuun kolmas sefira: Binah, älykkyys, henkilökohtaisen älykkyyden keskittävä hyve-energia.

Jousimiehen laatu: Monadismi

Taas ollaan hankalien sivistyssanojen äärellä, kun puhutaan ”monadismista”. Mitä se tarkoittaa? Voimme tehdä tästä Jousimiehen ”maailmankatsomustunnelmasta ensimmäisen kuvan käyttämällä tätä kentaurin vertauskuvaa: se on jo itsessään monadi, se on olento, jossa yhdistyy kaksi toimivaa voimaa. Voimakokonaisuuden muodostavat ihmisen henkinen keskittymisen kyky, jonka voima yhdistyy suureen elinvoimaan, olemuksemme terveeseen ja voimakkaaseen luonto-osaan. Jousimiehen monadismi on luontaista uskoa ja luottamusta itsensä ylittävään hyvään, yleiseen parantamiseen ja totuuden voimaan. Magia on Pyhien Voimien virtauttamista rakkaudella ja myötätunnolla, henkisestä substanssista elämänvoimiin, vitaalisuuteen, jolla fyysinen maailma elävöitetään ja saatetaan evoluutiota nopeampaan liikkeeseen, tuodaan siihen luomisen elementti.

Kuva: Nunki. Lähde Stellarium
Kuva: Nunki. Lähde Stellarium

Jousimiehelle ei riitä pelkästään hyvän ja toden tunnistaminen, vaan siitä on tultava otsakeskuksen ohjaaja, tähtäämisen ja päämäärän virike. Jousimies keskittyy, mikä on kaiken vaikuttamisen ydin. Pienimpään mahdolliseen pisteeseen, maaliin keskitetään suurin mahdollinen voima, tulienergian leiskuva laatu on kesytettävä hyvän käyttöön. Suurin opettaja tässä on Kristukseksi vihitty Jeesus, jonka syntymätähti on Robert Powellin tutkimusten mukaan Nunki, nuolen juuri, sen nuolen, joka tähtää galaksin keskustaan, Isän valtakuntaan. Poika yhdisti luovan sanan Logoksen, kosmisen aurinkovoiman, ihmisyyteen, ihmisen edustajaan Jeesukseen. Tämä ”monadi, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen liitto voi laskeutua kaikkien meidän MINÄ OLEN-kokemuksen myötä yhä lähemmäs maan valtakuntaa. Silloin se yhdistyy feminiiniseen kolminaisuuteen: Äiti, Tytär ja Pyhä Sielu. Tämä on maailmankaikkeuden ehjä monadi, joka elää meissä kaikissa kotiinpaluun toivonsäteenä.

 

Fantastic mountainous landscape with a starry sky by Robert Caney. Lähde Rawpixel
Fantastic mountainous landscape with a starry sky by Robert Caney. Lähde Rawpixel

Galaktisen keskuksen, kaiken elämän lähteen, merkitystä ei voi aliarvioida. Se sijaitsee Jousimiehen tähtikuvion toisen asteen kohdalla. Tämä sijainti osuu Venuksen hallitsemaan dekanadiin ja on täten elämänvoimien lähde. Näiden eteeristen voimien vahvistaminen ja elävöittäminen tapahtuu Puhtaan Rakkauden liekeillä, joita Serafien korkea olentokunta välittää meille ihmisille. Jousimies muuttuvana laatuna lämmittää älykkyyden ja soveltavuuden ajatusvoimat tällä puhtaan rakkauden laadulla, jolloin koemme Isän todellisen laadun, joka on Rakkaus. Meidän on itse opittava tämän kokemuksen kautta toteuttamaan samaa pyyteettömyyttä, jonka Kristus Jeesus meille edelläkävijänä eli todeksi.

 

Beethoven syntyi, kun Aurinko oli tarkasti tässä galaktisessa keskuksessa ja hänen Prometheusmainen tulinen inspiraationsa antaa meille kuvan tästä kosmisen tulen jousta jännittävästä luomisvoimasta, kauneuden totuudellisuudesta ja määrätietoisuudesta.

 

Arkkienkeli mikael lohikäärmeen voittaneena. Thorsten Wasastjerna. Lähde Rawpixel
Arkkienkeli mikael lohikäärmeen voittaneena. Thorsten Wasastjerna. Lähde Rawpixel

"Vielä tärkeämpää on, että me kuljemme kohti aikaa, jolloin ihmissielujen on opittava tuntemaan Kristus olentona, joka auttaa heitä muuntamaan pahan voimat hyviksi. On yksi asia, joka meidän on kirjoitettava joka päivä uudelleen sydämiimme, seikka, jota meidän ei pidä koskaan unohtaa: meidän kehityttävä hengen taistelijoiksi.

On ymmärrettävä, että hengen voimat meissä heikkenevät, ellemme jatkuvasti harjoita niitä henkisen todellisuuden ymmärtämisessä.

 

Tänä aikana meidän on opittava kokemaan vapautemme mitä korkeimmassa määrin. Vapaudesta on tultava oikeastaan kaiken sen koetin, mitä elämässä kohtaamme. Jos meidän yksilölliset henkiset voimamme heikkenevät, kaikki saattaa kääntyä huonoon suuntaan. Meidän ei enää pidä antaa johtaa itseämme kuin lapsia.

 

Maailmassa on ryhmiä, joiden ihanteena on johtaa ihmiskuntaa oman tahtonsa mukaan, aivan kuten ihmisiä ennen johdettiin. Mutta nämä ryhmät eivät toimi ihmiskunnan hyvän edistämiseksi. Nyt sen hyväksyminen, mikä on tai ei ole hyvää, on jätettävä jokaisen ihmisen oman vapauden päätettäväksi."

 

- Rudolf Steiner, esitelmä 1917

Jousimiehen Taro, 2022:

Suuret Salaisuudet IX: Erakko

 

Erakko luo valoa, hän luo hiljaisuutta ja hän luo varmuutta- täyttäen näin ne totuuden vaatimukset, jotka Tabula Smaragdina nimeää; kolminkertainen vahvistus totuudellisuudelle: Jokin on selkeää, se on harmoniassa muiden totuuksien kanssa, ja vastaa suoraa kokemusta. Nämä ovat siis lyhty, viitta, ja sauva. ”Vihitty ei ole henkilö, joka tietää kaikesta kaiken. Hän kantaa totuutta sielunsa syvemmissä kerroksissa, ei minään älyllisenä järjestelmänä, vaan olemisen tasona, ”viittana”, johon hän verhoutuu.”

 

”Erakko ei ole syventynyt meditaatioon tai tutkimiseen, eikä hän myöskään ole työssä tai toiminnassa. Hän kävelee. … ”Koska Sydän se, missä harkinta ja toiminta yhdistyvät, missä tiedosta tulee tahtoa, ja missä tahdosta tulee tietoa. Sydämen ei tarvitse unohtaa kaikkea harkintaa voidakseen toimia, Eikä sen tarvitse kieltää kaikkea toimintaa voidakseen arvioida ja harkita. Sydän on samaan aikaan aktiivinen ja harkitseva, väsymättömästi ja loputtomasti. Sydän kävelee.” 

 

Aspektit Jousimiehen jaksolla 2022

Geosentriset aspektit: 

 

25.12.2022: Mars neliö Neptunus, Kuu yhtymä Pluto, Merkurius neliö Pluto

 

Halusin käsitellä aspekteja nyt hiukan eri tavalla: Mukana on jopa kuun tekemä aspekti, joka on tietysti hyvin aikaan häviävä huokaus. Mutta kaikki nämä aspektit tapahtuvat joulupäivänä. Meidän on nyt siivottava kaikki epätietoisuus ja hämmennys, pelko ja traumaattisuus ”Luovasta Sanastamme”, kurkkuchakraamme hallitsevasta Marsista ja sen voimista. Meillä on velvollisuudet tässä inkarnaatiossamme itseämme ja kehitystämme kohtaan. Mitään kehitystä ei tapahdu ilman rohkeutta kohdata pelkomme demonit ja voittaa niiden ojentama vapaus. Sen ne nimittäin tekevät, kun niitä katsoo silmiin. Tämä on vapauden edellytys.

 

Kuun yhtymä ja erityisesti Merkuriuksen neliö, korostavat tätä äärimmäistä rehellisyyden ja moraalisuuden vaatimusta, joka on Erakon, viisaan ”Rauhan Miehen” todellisen olemuksen ydin. Kun me elämme totuudessa, meillä on voima, joka voittaa aina lopulta kaikki vastavoimat:

 

”Kun sulla totuuden miekka on, tuo piruparka on voimaton.”

 

Tähtitaivas 25.12.2022 Lähde Stellarium
Tähtitaivas 25.12.2022 Lähde Stellarium

Tykoninen aspekti:

 

Merkurius yhtymä Jupiter, 22.12. 2022, 16 astetta Kaloja

 

Merkurius ja Jupiter ovat perinteisesti muuttuvien laatujen hallitsijoita. Ne kanavoivat meidän ajatteluvoimiamme. Tästä voi päätellä, että mikään todellinen muutos, transformaatio ei ala ennen tiedostamista. Tiedostaminen on kaiken muutoksen avain. Yleensä meidän tahtomme mielivaltaisuus, väärät ratkaisut ja tunteista nousevat ongelmat johtavat tähän pakottavaan tiedostamisen tarpeeseen.

 

Kun Aurinko, joka kosmoksessa edustaa ihmiskunnan sydäntietoisuutta, ”katselee” Jupiteria ja Merkuriusta yhdessä Kalojen tähtikuviosta virtaavan Viisauden, kokonaisuuksien hahmottamisen kautta, koko ihmiskunnan sydäntietoisuus avaa portin, josta paremmin ymmärretyt motiivit voivat sielumme kautta kulkea myötätuntoa täynnä keskelle maailman hätää. Erakon tehtävä…

 

  

- Timo Kalliokoski

 

Saatteeksi:

 

Ihmiset ovat kiinnostuneita hermeettisestä ja sideerisestä astrologiasta. Siksi aloitan sarjan kirjoituksia kalenterin muodossa, perehdyttääkseni teitä, rakkaat tuntemattomat ystävät, edes hiukan tämän astrologisen ajattelutavan perustoihin. Tässä muodossa ja laajuudessa ei voi tietenkään antaa kuin pienen maistiaisen, jolla ehkä voi tyydyttää pahimman nälän.

 

Hermeettisen astrologian kurssittaminen ja opettaminen suuremmassa mittakaavassa on hyvin haastavaa toteuttaa, koska yhteyksien ja merkitysten etsiminen, jopa metodin määrittely, vaatii oman ”totuudentunnon” seuraamista ja samanaikaista lapsenomaista luottamusta oman tiedonhankinnan mahdollisuuksiin, avoimuuteen, ja toisaalta kriittiseen ajatteluun. Hermeettisen astrologian tulkitseminen ja tutkiminen on hyvin pitkälle intuitiivista tutkimustyötä, joka vaatii aika paljon kyseenalaistamista tullakseen omaksutuksi ja sisäistetyksi. Toivon tietysti, että tämä osaltaan voi kannustaa näitten omien kehityskysymysten kanssa työskentelyssä.

 

Sideerinen eläinrata ottaa ajan ja energian tutkimiseen mukaan kiintotähtien laadut. Koska kosmos on rakentunut siten, että aurinkokuntamme vähitellen kiertyy suhteessa kaukaisten tähtien maailmaan, kaikille tuttujen merkkien alkupäivät ja loppupäivät muuttuvat jatkuvasti (noin asteen verran 70 vuodessa. Tällä hetkellä kevätpäiväntasauspiste on noin 4, 5 astetta Kalojen tähtikuviossa. Näin ollen sideerinen ja hermeettinen Oinaan tähtikuvion aurinkojakso tällä hetkellä alkaa 16.4. ja päättyy 15.5.

 

Mikä tekee tästä sideerisestä kalenterista hermeettisen? Yritän parhaan kykyni mukaan liittää näihin kirjoituksiin hermeettisen filosofian mukaista ajattelua. Hermeettinen astrologia ja Tarot ovat hermeettisen ajattelun ”kieliä”, eräitä tapoja välittää hermeettisen ajattelun mukaista kokonaisvaltaista tapaa katsoa maailmaa, jatkuvassa henkisessä ja fyysisessä liikkeessä. Kehitys ja liike ovat enemmän totta hermetismissä kuin pysäytetyt kuvat tai jäykät, dogmaattiset ajatukset.

 

Liitän siis kaikkiin kuukausikalenterin katsauksiin astrologisen teeman sekä maakeskisistä, että aurinkokeskisistä (tai tykonisista) efemerideistä. Nämä teemat on valittu täysin omakohtaisen näkemyksen ohjaamana, eivätkä edes pyri olemaan kattavia astrologisia analyyseja kuukauden laadusta. Aurinkokeskeiset teemat ovat mukana, koska hermeettinen astrologia katsoo ihmisen Minuuden asuvan, inkarnoituneena ollessammekin, ”Auringon Piirissä”. Näin ollen voimme katsoa hiukan minuuskehityksen peiliin ja nostaa kuukausittain teeman, joka kertoo siitä, mitä meissä tapahtuu konkreettisen takana, sisäisenä alkemiana.

 

Otan mukaan myös hermeettistä ajattelua edustamaan ”kuukauden oppaan”, Taron antaman teeman kuukauden laatujen käsittelyyn.

 

Avaan hieman myös hermeettisen astrologian (ja astrosofian) mukaisia teemoja kiintotähtilaatujen yleisistä merkityksistä. Kaikkiin kiintotähtilaatuihin liittyy esimerkiksi oma ”maailmankatsomustunnelmansa”, joka omalla tavallaan värittää aina kuluvaa aurinkokuukautta.

 

Write a comment

Comments: 0