Hermeettinen kalenteri: Skorpioni, 18.11.–17.12.2022

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Aurinko siirtyy Skorpionin tähtikuvioon 18.11. Kun Aurinko siirtyy tälle alueelle, tullaan alkemian, siihen liittyvien transmutaatioiden ja transformaatioiden ytimeen. Me tulemme sisäisyyden mysteereihin, haavoittuvuuden, hiljaisuuden, puolustautumisen, irrottautumisen ja moraalisen voiman lähteille. Skorpioni hahmotettiin aikaisemmin Kotkaksi, jolloin neljää suurta kasvun laatua olivat kuvaamassa symbolit Härkä, Leijona, Kotka ja Ihminen/Enkeli. Niiden vastaavat meditatiiviset tunnuslauseet ovat: ”olla vaiti”, ”uskaltaa”, ”tahtoa” ja ”tietää”. Skorpioni on sisäisen kokemisen ja tämän sisäisyyden tyyneksi saattamisen ”sielun peili”. Vesielementti, joka voi valaistua henkisen initiaation voimalla.

Skorpionin laatu: Voluntarismi

Cupid’s Hunting Fields (1885) by Sir Edward Burne–Jones Lähde: Rawpixel
Cupid’s Hunting Fields (1885) by Sir Edward Burne–Jones Lähde: Rawpixel

Voluntarismi on hankala termi, joka viittaa sielumme voimissa tahdossa elämiseen ja tahdon kokemiseen. Tahto, se mikä, meidät todella saa liikkeelle, uinuu sielun salatuissa kerroksissa. Nämä kerrokset ovat jatkuvassa tulituksessa ulkomaailman toimesta. Skorpioni on feminiininen veden laatu, joka perinteisesti on Marsin hallitsema. Tämä Marsin ja Pluton hallitsema merkki on tahdon virtojen syvä lähde. Mars mielletään yleensä maskuliinisena ja ulospäin suuntautuvana, mutta voima joka ”suuntautuu ulos”, palaa joskus ihmisen sisäisen kokemisen voimaksi. Nämä ammutut nuolet osuvat joskus maaliin; ja me reagoimme, mikä on feminiininen Mars. Osuma ja reaktio. Skorpioni on tahdon koulutuskeskus, jossa meidän tahtomme kasvaa ”kuolettavasta pistoksesta”, välittömästä reaktiosta, kohti kasvua ja irrottautumista, Fenix-kokemusta. Seksuaalisen voimakeskuksen ja kurkunpään yhteys on tunnettu ikiajat: Skorpionin voima voi nousta siivilleen kurkunpään Kotkassa. Alkemiallisesti tämä kasvu kulkee sydänalueen läpi ja Marsin rauta voidaan muuntaa kullaksi, vapaan ihmisen myötätuntoisiksi, hiljaisuuden kautta kulkeneeksi tahdon vapaudeksi, joka elää rakkaudessa ja vapaudessa.

 

Skorpioni on maalattu hyvin stereotyyppisillä väreillä, lähinnä mustaksi ja pelottavaksi, geneerisen astrologian piirissä. Pluto tosin sopii pahimmillaan kuvaamaan Skorpionin patologiaa, sitä laatua, jossa kehitystä ei tapahdu, ja jossa astrologisesta diagnoosista tulee moraalittomuuden alibi. Pluto on oikealta (marspuolelta) sisään hiipivä valtapyrkimyksen vastavoima, jonka maskuliininen versio pyrkii saalistamaan ja näyttämään hyvältä oman katseensa kohteena. Feminiininen vastine tälle on ansoja virittävä katsemagneetti toisille.

 

Koska tähän aikaan ja tähtikuvioon liittyy niin vahva sisäinen kokeminen, on ymmärrettävää, että pistäminen herkkyyden puolustamisessa palautuvien Marsvoimien tulituksessa on ensimmäinen ratkaisu. Marsvoima meissä nostaa miekan lähes automaattisesti ”astraalisessa sydämessämme”. Mutta täällä Mars kohtaa Venuksen. Miekan lisäksi käyttöön nousee vaaka, armo, anteeksianto, maltti. Silloin meillä on Molemmat Kotkan siivet. Kun meri sisällämme tyyntyy oman henkisen työmme tuloksena, siitä on mahdollista tulla peili johon Tahdon tuli heijastuu vapauttavana jatkuvan reagoinnin pakosta, lopettaa jatkuvien pakkoliikkeiden sarjan, vapauttaa tahdon lentoon, irrottaumisiin, muuntumiseen.

 

William Blake - The Great Red Dragon and the Woman Clothed with the Sun
William Blake - The Great Red Dragon and the Woman Clothed with the Sun
Kuva: Stellarium
Kuva: Stellarium

Skorpionin tähtikuvion alapuolella on Susi-niminen kuvio. Se voidaan nähdä vielä alempana olevan Kentaurin ”totuuden miekan hiljentämänä, samalla tavoin kesytettynä ystävänä kuin Assisin Pyhän Fransiskuksen susi. Meidän villi luontomme on totuuden hiljennetty apuri, pelottomuus, joka antaa ymmärryksen käyttää ensimmäisen Marsin hallitseman dekanadin ”rautaista totuudellisuutta maltilla ja kärsivällisyydellä. Toinen dekanadi on Auringon hallitsema ja sinne sijoittuu Antares ”Skorpionin sydän”, punasävyinen ”Marsin kilpailijaksi” kutsuttu kiintotähti. Alkemistit näkivät raudan muuntamisen kullaksi mahdolliseksi, kun Aurinko on tällä alueella. Viimeinen dekanadi on Merkuriuksen: taivaalla alkaa siintää Käärmeenkantaja, joka palkitsee hyvin tehdyn skorpionimuuntumisen Merkuriuksen sauvan parantumista kuvaavana sauvana, jossa matavat käärmeet nousevat pystyyn, tukemaan kasvun terveyden sauvaa. Maallisen evoluution matava kehitys saa siivet, Skorpionin sakset muodostavat maljan, josta Kotka nousee lentoon ja johon laskeutuu Kyyhkynen, Pyhä Henki.

 

Skorpionihenkilökuvia edustakoot ”rautainen soturi” Winston Churchill ja suuri näkijä William Blake.

 

The universal favorite (1889) by Geo. H. Walker & Co. Lähde Rawpixel
The universal favorite (1889) by Geo. H. Walker & Co. Lähde Rawpixel

Elämään syntyminen on uloskäymistä. – Kuolema on sisällekäymistä.

 

Elämän pelko vie kolme kymmenestä kuolemaan, ja kuoleman pelko vie toiset kolme kymmenestä kuolemaan.

 

Elämän etsintä ajaa kolme kymmenestä kuoleman maaperälle.

Siksi, että elämältä odotetaan liian paljon.

 

Olen kuullut, että sen, joka osaa elämänsä oikein keskittää, ei tarvitse tiellä pelätä tiikeriä eikä sarvikuonoa eikä sotajoukon läpi kulkiessaan sota-aseita.

 

Sarvikuonolla ei ole mihin sarvensa iskisi, eikä tiikerillä mihin kyntensä kouraisisi. Sota-aseilla ei ole mihin teränsä työntäisi.

 

Miksi niin?

Siksi, että hän on saavuttanut kuolemattomuuden maaperän.

 

 

Lao Tse: Salaisuuksien tie, L

Skorpionin Taro, 2022:

Maljojen Ritari: ”Läsnäolon voima”

 

Maljojen Ritari kantaa läsnäolon, tämän hetken todellisuuden lahjaa. Kaikki pakan ritarit kantavat muutosvoimaa, jota myös heidän ratsujensa mukanaan tuoma apu tarjoaa. Maljojen ritari ei takerru menneisyyteensä, eikä sen tapoihin, hän ei myöskään ajattele koko haasteensa kokonaisuutta. Menneisyys ei pidä häntä otteessaan, eikä tulevaisuus häntä lannista, koska hän tietää sen syntyvän siinä onnellisuudessa, joka on juuri nyt. Tunteiden malja, johon hänen katseensa kiinnittyy, on hänen ohjaava voimansa.

 

Läsnäolo ja oman sisäisyyden tunnemittarien seuraaminen tuo sen avoimuuden, taipuisuuden ja herkkyyden, joka on tämän ritarin voima. Meidän ei tarvitse olla mitään muuta, kuin mitä me olemme. Meidän ei tarvitse odottaa mitään itseltämme, eikä muilta. Hereisyys tässä hetkessä antaa avaimet kaikille ratkaisuillemme. Tunteemme on koko ajan mittaamassa muodonmuutosten laatuja omassa ikuisessa nykyhetkessämme. ”Olenko onnellinen?” on tärkeä kysymys. Sama kysymys voidaan esittää toisinkin: ”Olenko tässä?”

 

 

Aspektit Skorpionin jaksolla 2022

 

Geosentrinen aspekti: 

 

Aurinko oppositio Mars, 9.12. 2022, 20 astetta Skorpioni/Härkää

 

Marsin asettuminen nyt SkorpioniAurinkoa vastapäätä Härässä luo poikkeuksellisen suuren alkemiallisen voiman muuntaa ”rautaa kullaksi”. Meidän oma totuuden miekkamme on nyt hiljainen, mutta voimallinen. Härän laatu tuo keskittymisen ja arvottamisen laadun kurkkuchakran käyttöön. Olemme nyt vähemmällä äänenkäytöllä valmiimpia toimimaan sydämen myötätunnon, kultalaadun, oman erityisen ja yksilöllisen tapamme kautta. On tullut aika ymmärtää, että mikään ”pään puhe”, mitkään selvätkään ajatukset, faktat, totuudet, numerot tai vakuuttamiset eivät riitä, vaan on toimittava esimerkillisesti ja myötätuntoisesti. Meidän vapautta rakastavan yhteisömme on tullut aika liuottaa yleisen mielipiteen ja raskaiden rakenteiden näennäisen vahva voima, sydämen liikkuvuudella. 

 

Saturnus on Vesimiehessä samoissa asteissa. Kaikki sydänvoimainen toiminta ja sydämen lämmittämä puhe muuttaa rakenteita ja koko ihmiskunnan omantunnon painoarvoa maagisella tavalla. Skorpionin vahva sisäinen voima ja moraali on nyt löydettävä hiljaisuuden kautta: näin rakennetaan uuden maailman muotoa, joka on vapaa ja elävä, ihmiset aidosti hyväksyvä, luontoa kunnioittava, henkiselle maailmalle avoin virrattava.

Iltataivas 9.12.2022 Lähde Stellarium
Iltataivas 9.12.2022 Lähde Stellarium

Tykoninen aspekti:

 

Venus yhtymä Pluto, 17.12. 2022, 3 astetta Kaurista

 

Pluto on tahdon vahvistaja, mutta hyvin vaikeasti hallittava sellainen. Venuksen ja Pluton väliset merkittävät aspektit liittyvät yleensä vahvasti jopa sotatilanteiksi asti kärjistyneisiin voimantunteisiin. Siihen liittyy uhatuksi tulemisen vahvat tunnelmat, joita pyritään kompensoimaan voimalla, valeilla, väkivallalla ja manipulaatiolla. Tämä aurinkokeskeinen aspekti, joka nostettiin tälle jaksolle käsittelyyn, tuo meidät ihmiskunnan edustajina kaikki yksilöinä oman reagoimisen ja pelkojen äärelle, käsittelemään niitä. Kehittämään rauhanomaisia ja kuuntelevia tapoja kohdata sekaisin mennyt maailma luottamuksen kautta.

 

 

- Timo Kalliokoski

 

Saatteeksi:

 

Ihmiset ovat kiinnostuneita hermeettisestä ja sideerisestä astrologiasta. Siksi aloitan sarjan kirjoituksia kalenterin muodossa, perehdyttääkseni teitä, rakkaat tuntemattomat ystävät, edes hiukan tämän astrologisen ajattelutavan perustoihin. Tässä muodossa ja laajuudessa ei voi tietenkään antaa kuin pienen maistiaisen, jolla ehkä voi tyydyttää pahimman nälän.

 

Hermeettisen astrologian kurssittaminen ja opettaminen suuremmassa mittakaavassa on hyvin haastavaa toteuttaa, koska yhteyksien ja merkitysten etsiminen, jopa metodin määrittely, vaatii oman ”totuudentunnon” seuraamista ja samanaikaista lapsenomaista luottamusta oman tiedonhankinnan mahdollisuuksiin, avoimuuteen, ja toisaalta kriittiseen ajatteluun. Hermeettisen astrologian tulkitseminen ja tutkiminen on hyvin pitkälle intuitiivista tutkimustyötä, joka vaatii aika paljon kyseenalaistamista tullakseen omaksutuksi ja sisäistetyksi. Toivon tietysti, että tämä osaltaan voi kannustaa näitten omien kehityskysymysten kanssa työskentelyssä.

 

Sideerinen eläinrata ottaa ajan ja energian tutkimiseen mukaan kiintotähtien laadut. Koska kosmos on rakentunut siten, että aurinkokuntamme vähitellen kiertyy suhteessa kaukaisten tähtien maailmaan, kaikille tuttujen merkkien alkupäivät ja loppupäivät muuttuvat jatkuvasti (noin asteen verran 70 vuodessa. Tällä hetkellä kevätpäiväntasauspiste on noin 4, 5 astetta Kalojen tähtikuviossa. Näin ollen sideerinen ja hermeettinen Oinaan tähtikuvion aurinkojakso tällä hetkellä alkaa 16.4. ja päättyy 15.5.

 

Mikä tekee tästä sideerisestä kalenterista hermeettisen? Yritän parhaan kykyni mukaan liittää näihin kirjoituksiin hermeettisen filosofian mukaista ajattelua. Hermeettinen astrologia ja Tarot ovat hermeettisen ajattelun ”kieliä”, eräitä tapoja välittää hermeettisen ajattelun mukaista kokonaisvaltaista tapaa katsoa maailmaa, jatkuvassa henkisessä ja fyysisessä liikkeessä. Kehitys ja liike ovat enemmän totta hermetismissä kuin pysäytetyt kuvat tai jäykät, dogmaattiset ajatukset.

 

Liitän siis kaikkiin kuukausikalenterin katsauksiin astrologisen teeman sekä maakeskisistä, että aurinkokeskisistä (tai tykonisista) efemerideistä. Nämä teemat on valittu täysin omakohtaisen näkemyksen ohjaamana, eivätkä edes pyri olemaan kattavia astrologisia analyyseja kuukauden laadusta. Aurinkokeskeiset teemat ovat mukana, koska hermeettinen astrologia katsoo ihmisen Minuuden asuvan, inkarnoituneena ollessammekin, ”Auringon Piirissä”. Näin ollen voimme katsoa hiukan minuuskehityksen peiliin ja nostaa kuukausittain teeman, joka kertoo siitä, mitä meissä tapahtuu konkreettisen takana, sisäisenä alkemiana.

 

Otan mukaan myös hermeettistä ajattelua edustamaan ”kuukauden oppaan”, Taron antaman teeman kuukauden laatujen käsittelyyn.

 

Avaan hieman myös hermeettisen astrologian (ja astrosofian) mukaisia teemoja kiintotähtilaatujen yleisistä merkityksistä. Kaikkiin kiintotähtilaatuihin liittyy esimerkiksi oma ”maailmankatsomustunnelmansa”, joka omalla tavallaan värittää aina kuluvaa aurinkokuukautta.

 

Write a comment

Comments: 0