Hermeettinen kalenteri: Leijona 18.8.–18.9.2022

Sidney Hall’s astronomical chart, Leo
Sidney Hall’s astronomical chart, Leo

Aurinko siirtyy Leijonan tähtikuvioon 18.8. Leijonan tähtikuvio on ”Auringon syntypaikka” ja myös ihmisen oman mikrokosmisen keskuksen, sydämen muodostaja ja sen voimien kantaja. Kun Rapu muodostaa ”kehdon”, joka on sisäisen elämän suojattu tila, on tässä kehdossa sykkivä sydän se ihminen, joka uskaltautuu ja liikkuu henkisesti tästä tilasta ulos, näkymään ja kokemaan aistinvaraisesti maailman ilmiöitä. ”Leijonan Sydän” on Regulus, joka sijaitsee 5 asteessa Leijonan tähtikuviota. Regulus on yksi neljästä kuninkaallisesta tähdestä, jotka sijoittuvat eläinradan neljän kiinteän laadun kuvioihin.  

Kiinteät laadut ovat kasvun ja kehityksen, evoluution laatuja. Leijonan laatu on: ”uskaltaa”. Se täydentää sitä ”tietämisen” laatua, jota Fomalhaut Vesimiehen tietojen vastaanottajana edustaa. Sydämen voimat kantavat meitä itseämme, eivät mitään meidän ominaisuuttamme. Meidän suurin uskalluksemme on kasvaa Minuuteemme, menettämättä myötätuntoamme, tulematta egoistisiksi.

 

Leijonan laatu: Sensualismi

 

Leijona on vahvasti kaikkien aistien virran yhtymiskohtana, herkän vahvuuden keskuksena, kasvun ja voimistumisen keskuksena. Kaikki aistit ovat tosiasiassa Minämme törmäämistä ulkomaailmaan ja tämä törmääminen saa aikaan minäkokemuksen, oman Minän löytämisen. Tässä löytöretkessä meidän täytyy tulla ulos itsestämme ja avautua maailmalle, uskaltaa. Tässä pelottavuudessa ja epämukavuudessa on yksi kasvumme avain. Sama piste, keskuksemme, Sydän, on samalla myös egoismimme lähde. Leijonan laatuun liittyvä ”Kuninkaaksi kasvaminen” on aina moraalinen valinta. Kun me kasvamme omaan voimaamme, meidän on samalla ymmärrettävä jättää muille tämä sama tila, sallia toiselle tämä sama mahdollisuus, uskaltaa aina rakkauteen ja myötätuntoon asti. Tämän päivän ihminen vierastaa kaikkia hierarkioita, koska niitä käytetään väärin. Uskontoa, politiikkaa, taloudellista valtaa käytetään sortoon. Todellinen Leijonakuningas löytää itsestään Kristusvoiman, vahvan MINÄ OLEN-laadun rohkeuden, joka palvelee kaikkia. Todellinen kuningas on kaikkien palvelija kyvykkyydessään, myötätunnossaan, rohkeudessaan.

 

Flora of the alps (1918) by Edward Reginald Frampton. Lähde: Rawpixel
Flora of the alps (1918) by Edward Reginald Frampton. Lähde: Rawpixel

 

Leijonan laatu on, kuten kaikki muutkin laadut, vahvasti moraalisesti kahtia jakautunut. Leijonan ensimmäistä kymmentä astetta, eli dekanadia, hallitsee Regulus, joka saattaa viedä ihmisen egoismin sudenkuoppaan, kuten taisin käydä esimerkiksi Napoleonille (1 aste Leijonaa).

 

Toinen dekanadi on ”Leijonan selkä”, jossa itseriittoisuus voi kasvaa vaikkapa Goethen nerokkuudeksi. Tätä dekanadia hallitsee ajatusvoimien ja suvereenisuuden Jupiter, jonka edustajaksi tämä nero sopii mainiosti.

 

Kolmas dekanadi on Marsin ilmaisuvoiman leimaama ja tätä Leijonalaatua ja myös sosiaalista uskallusta tarinoiden alueella edustaa ”Leijonan hännän” aurinkoaikaan syntynyt Leo Tolstoi. 

 

Ja vielä, kaiken tämän ajan jälkeenkään,

Aurinko ei ole koskaan sanonut Maalle: Olet velkaa.

 

Katso, mitä tuollainen rakkaus saa aikaan:

Se sytyttää koko taivaan.

 

-Hafiz

Maalaus Gerrit Willem Dijsselhof. Lähde Rawpixel
Maalaus Gerrit Willem Dijsselhof. Lähde Rawpixel

Leijonan Tarot, 2022:

IIII: Hallitsija

 ”Älykkyys-Viisaus”, Jupiter; Jousimies-Kalat, yksilöllisen kyvyn antaminen universaalin Hyvän palveluun

 

Kaikki pakottaminen, valta ja väkivalta ovat puuttuvan auktoriteetin itselääkintää, yrityksiä tuoda auktoriteettia jollekulle tai jollekin, jolta sitä puuttuu. Auktoriteetti on auktorisoitu, sillä täytyy olla siunaus ylhäältä ja alhaalta. Auktoriteetti on asema, josta palvellaan kaikkia: yllämme olevien olentojen hierarkioita, samoin kuin koko ihmiskuntaa, luontoa ja elämää itseään. Hallitsija hallitsee omaa elämäänsä kieltäytymällä mielivaltaisista henkilökohtaisista ideoista. Hän toteuttaa vain tehtäväänsä.

 

Mikä on Minun tehtäväni? Mitä Hallitsija viestittää Minulle itselleni? Se summaa edellä olevat salaisuudet yhteen. Hallitsija avaa symbolina tien oman elämäsi metafysiikkaan, oman tahtosi äärelle. Sinun tahtosi on aina yhdessä sovittu Hänen tahtonsa, tiesitpä sen tai et. Hallitsija kuvaa sitä kaikkien ihmisten palvelukseen asetettua Keisaria, joka on historiasta kadonnut. Hän on kadonnut kaikkien ihmisten sieluun, piilotetuksi. Me kaikki voimme nousta vastuuseen, auktoriteettiin.

 

Aspektit Leijonan jaksolla 2022

Geosentrinen aspekti

 

Venus neliö Mars 16.9.2022, 18 astetta Leijonaa, 18 astetta Härkää

 

Tämän vuoden Leijona-aspektiksi valikoitui Venuksen ja Marsin neliö. Ja kuten edellä kävi ilmi, Leijonan tarotmeditaatioksi valikoitui erittäin sopivasti hallitsija. Mars ja Venus kanavoivat ja energisoivat meidän tunnetasapainoamme, jonka moottori ja tukipiste on se rakkaudellinen tahdonvoima, jota Leijonassa syntyvä rohkeuden Sydän synnyttää. Venus Leijonassa tuo eheyttä, jota meiltä monesti puuttuu. Solar Plexus, jota Merkurius hallitsee edustaa arkiajatteluamme, joka on erittäin ”horisontaalista”, vaakasuoraa. Monesti se pyrkii ”katkaisemaan” meidät sydänchakran ja Venuksen sakraalichakran välistä. Kun Venus tulee Leijonaan, meillä kaikilla on mahdollisuus tulla tietoisemmiksi kehon aistiviisaudesta ja kehotietoisuudesta, joka on valmis dynamisoimaan myös marsvoimat, jotka nyt Härässä ovat hyvässä synkronisuudessa Venuksen kanssa.

 

Älä unohda elämää ja hyvinvointia! Se syntyy pitkälti oikeasta rytmistä, kiitollisuudesta ja tasapainosta niiden velvollisuuksien kanssa, joita meillä on itseämme kohtaan (Mars) ja toisaalta yhteisöämme kohtaan. Leijonan aika opettaa meitä käsittämään ”kuninkuutemme” oikein: meillä on peruuttamaton oikeus oman lahjamme kehittämiseen ja etsimiseen. Kun me olemme valmiit antamaan sen maailmalle, vain huono kuningas pitää sen itsellään…

 

Aamutaivas 16.9.2022. Lähde Stellarium
Aamutaivas 16.9.2022. Lähde Stellarium

Tykoninen aspekti:

 

Maa yhtymä Neptunus, 16.9.2022, 28 astetta Vesimiestä

 

Kun Aurinkotietoisuutemme, oma Minuutemme, katsoo maapalloa yhdessä Neptunuksen kanssa, se alkaa viestittää arkitietoisuudellemme kipujemme ja unelmiemme höttöistä historiaa ja tulevaisuutta. Yksi oman elämän auktoriteetin tukipilareista on mielivaltaisen (!) ajattelun kampeaminen pois valtaistuimelta. Neptunus on vastavoima, joka hämäryyden ja tunteellisen epäselkeyden kautta kehottaa meitä ryhdistäytymään, siirtymään matkustajuudesta ruoriin. Ja me löydämme tämän hallinnan tulemalla linjaan maailmantahdon kanssa. Meidän on mentävä pelottaville alueille oman lahjamme löytämiseksi. Mitä, jos menisimme Leijonan rohkeudella kohti Vesimiehen tietoa, Tietoa itsestämme, tietoa maailmasta. Kaikki tämä on hiljentymisen kautta kuultavaa puhetta, muistamista ja muistamisen uudistamisvoimaa.

 

- Timo Kalliokoski

 

Saatteeksi:

 

Ihmiset ovat kiinnostuneita hermeettisestä ja sideerisestä astrologiasta. Siksi aloitan sarjan kirjoituksia kalenterin muodossa, perehdyttääkseni teitä, rakkaat tuntemattomat ystävät, edes hiukan tämän astrologisen ajattelutavan perustoihin. Tässä muodossa ja laajuudessa ei voi tietenkään antaa kuin pienen maistiaisen, jolla ehkä voi tyydyttää pahimman nälän.

 

Hermeettisen astrologian kurssittaminen ja opettaminen suuremmassa mittakaavassa on hyvin haastavaa toteuttaa, koska yhteyksien ja merkitysten etsiminen, jopa metodin määrittely, vaatii oman ”totuudentunnon” seuraamista ja samanaikaista lapsenomaista luottamusta oman tiedonhankinnan mahdollisuuksiin, avoimuuteen, ja toisaalta kriittiseen ajatteluun. Hermeettisen astrologian tulkitseminen ja tutkiminen on hyvin pitkälle intuitiivista tutkimustyötä, joka vaatii aika paljon kyseenalaistamista tullakseen omaksutuksi ja sisäistetyksi. Toivon tietysti, että tämä osaltaan voi kannustaa näitten omien kehityskysymysten kanssa työskentelyssä.

 

Sideerinen eläinrata ottaa ajan ja energian tutkimiseen mukaan kiintotähtien laadut. Koska kosmos on rakentunut siten, että aurinkokuntamme vähitellen kiertyy suhteessa kaukaisten tähtien maailmaan, kaikille tuttujen merkkien alkupäivät ja loppupäivät muuttuvat jatkuvasti (noin asteen verran 70 vuodessa. Tällä hetkellä kevätpäiväntasauspiste on noin 4, 5 astetta Kalojen tähtikuviossa. Näin ollen sideerinen ja hermeettinen Oinaan tähtikuvion aurinkojakso tällä hetkellä alkaa 16.4. ja päättyy 15.5.

 

Mikä tekee tästä sideerisestä kalenterista hermeettisen? Yritän parhaan kykyni mukaan liittää näihin kirjoituksiin hermeettisen filosofian mukaista ajattelua. Hermeettinen astrologia ja Tarot ovat hermeettisen ajattelun ”kieliä”, eräitä tapoja välittää hermeettisen ajattelun mukaista kokonaisvaltaista tapaa katsoa maailmaa, jatkuvassa henkisessä ja fyysisessä liikkeessä. Kehitys ja liike ovat enemmän totta hermetismissä kuin pysäytetyt kuvat tai jäykät, dogmaattiset ajatukset.

 

Liitän siis kaikkiin kuukausikalenterin katsauksiin astrologisen teeman sekä maakeskisistä, että aurinkokeskisistä (tai tykonisista) efemerideistä. Nämä teemat on valittu täysin omakohtaisen näkemyksen ohjaamana, eivätkä edes pyri olemaan kattavia astrologisia analyyseja kuukauden laadusta. Aurinkokeskeiset teemat ovat mukana, koska hermeettinen astrologia katsoo ihmisen Minuuden asuvan, inkarnoituneena ollessammekin, ”Auringon Piirissä”. Näin ollen voimme katsoa hiukan minuuskehityksen peiliin ja nostaa kuukausittain teeman, joka kertoo siitä, mitä meissä tapahtuu konkreettisen takana, sisäisenä alkemiana.

 

Otan mukaan myös hermeettistä ajattelua edustamaan ”kuukauden oppaan”, Taron antaman teeman kuukauden laatujen käsittelyyn.

 

Avaan hieman myös hermeettisen astrologian (ja astrosofian) mukaisia teemoja kiintotähtilaatujen yleisistä merkityksistä. Kaikkiin kiintotähtilaatuihin liittyy esimerkiksi oma ”maailmankatsomustunnelmansa”, joka omalla tavallaan värittää aina kuluvaa aurinkokuukautta.

 

Write a comment

Comments: 0