Hermeettinen kalenteri: Härkä 16.5.–17.6. 2022

Kuva: rawpixel.com
Kuva: rawpixel.com

Aurinko siirtyy Härän tähtikuvioon 16.5. Härässä ajan laatu kääntyy Oinaan sisäisen siemenvoiman jälkeen elämän edellytyksiin, ravitsemukseen, tasapainoon, elämän ihmeen äärelle. Oinaan kirkkaaseen tuliseen Sanaan liittyy keskittyminen, kasvuvoima, konkretia. Oinasta hallitseva Mars saa antaa tilaa henkiselle kuuntelemiselle, jota eteneminen Härän laatuun vuoden kierrossa tuo. Härkä tuo yhteen maskuliinisen voiman ja sen jalostumisen feminiinisen tasapainon kautta todelliseksi kehitykseksi ja kasvuksi.

 

Härän laatu: Rationalismi

Järkeen yhdistetty rationalismi voi kuulostaa oudolta Härän laadun yhteydessä. Härkä kuitenkin yhdistää omassa laadussaan kaikki sielunvoimamme, jotta elämämme perusta voi olla vakaa, jotta meillä on pohja, jolta ponnistaa terveeseen kasvuun ja hyvinvointiin. Oinaan siemenvoima tarvitsee ohjausta ja Härässä tähän tehtävään saapuu kontrolli, aito viisaus, joka terävän älyyn kautta tunnistaa ja karsii ylilyönnit ja väärän voimantunteen. Tästä syntyy elämäntahto, vakaus, joka synnyttää todellisen kehityksen. Meillä täytyy olla hiljentymisen ja keskittymisen kyky, jotta voimme ihmisinä ohjata omaa kasvuamme. Kiinteät laadut, joihin Härkä kuuluu, karsivat johtavien laatujen (kuten Oinas) hallitsemattomia impulsseja. Näin ne mahdollistavat terveyden, jota Elämänpuumme kaunis muoto vaatii. 

Kuva: rawpixel.com
Kuva: rawpixel.com

 

Tänä vuonna Härällä on täysi työ Oinaan ylioptimistisen energian hallinnassa. Rationaalisemmat ihmiset, jotka pystyvät omaan ajattelutyöhön, johon he yhdistävät sydänvoimat ovat paljon vartijoina. Aika on kypsyttänyt meistä kaikista ”mestareita”, oman elämämme ja myös muiden valintojen asiantuntijoita. Me olemme liiankin valmiita käyttämään valtaa muiden yli, kun meidän tulisi muistaa roolimme: me olemme toistemme palvelijoita, oman kasvumme vartijoita. Ihmiskunnan ”ylösnousu” liittyy Härän tähtikuvioon Plejadien keskustähteen Alcyoneen, jonka ympäri oma galaksimme pyörii. Härän kantamat voimat eivät saakaan keskityyneisyydessään jäädä paikoilleen ja pysähtyneiksi, vaan tahdonvoiman tulee olla kosmisen tiedon ja moraalisen kestävyyden takaama.

 

Kuva: rawpixel.com
Kuva: rawpixel.com

Egyptiläinen kulttuurikausi liittyy vahvasti Härän feminiiniseen laatuun. Härän dekanadit ovat Venuksen, Kuun ja Saturnuksen jaksot. Härkä tuo meille mahdollisuuden luoda itseemme ”Graalin Kuu”, jota kuvaa Isis-jumalattaren Kuu Häränsarvien maljassa.

Tänä aikana saamme yhteyden Kuun kantamaan, elämänvoimissa elävään, karmiseen muistiimme, joka tuo meidät palvelutehtävämme ääreen.

Härän viimeinen dekanadi (7-17.6.) on Saturnuksen ja Aurigan (eli Paimenen) aikaa, jolloin ohjaus henkilökohtaiseen ylösnousemiseen, itsensä löytämiseen osana maailmaa ja elämää on vahvimmillaan.

 

Kuva: rawpixel.com
Kuva: rawpixel.com

Kaikkein hennointa ja taipuisinta on vesi, mutta lujan ja kovan voittamisessa se on verraton.

 

Sille ei löydy toista vastaavaa.

 

Että heikko voittaa vahvan ja pehmeä kovan, sitä seikkaa ei kukaan näytä tietävän, eikä kukaan osaa panna sitä elämässä käytäntöön.

 

Pyhä Ihminen on sanonut: joka ottaa kantaakseen valtakunnan syntisaastan, hän on arvollinen olemaan uhritoimituksen suorittaja. Joka ottaa kantaakseen valtakunnan onnettomuuden, hän on arvollinen olemaan maailman hallitsija.

 

Nämä todet sanat näyttävät olevan kuin nurinpäin sanottuja.

 

 

Lao Tse: Salaisuuksien Tie LXXVIII

 

Härän Tarot 2022:

VII: Vaunut

”Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, kuljeksii se autioita paikkoja ja etsii lepoa; ja kun ei sitä löydä, se sanoo: ”minä palaan huoneeseeni, josta lähdin”. Ja kun se tulee, se löytää sen lakaistuna ja kaunistettuna. Silloin se hakee mukaansa seitsemän itseään pahempaa henkeä, ja ne asettuvat taloksi ja sen ihmisen viimeinen tila on pahempi kuin ensimmäinen.” Luukas XI: 24-26

”Minä olen tullut Isäni nimessä, ettekä te ota minua vastaan;

jos toinen tulee hänen omassa nimessään, niin hänet te otatte vastaan.” Johannes V: 43

 

”Älykkyys-Voima”, Jousimies-Oinas, Sankaruus/Suuruudenhulluus, Mestari palvelijana

 

Kortti kuvaa Mestariutta, samalla sekä saavutuksena, että houkutuksena. Nämä Raamatun lainaukset kuvaavat tätä kaksijakoisuutta. Tämä kuvaa Paul Marteaun mukaan tilaa, jossa voidaan saattaa liikkeeseen kaikki seitsemän tasoa. Mestarius on liikkeeseen saattamista, ei liikutetuksi tulemista. Vaunut on kuva ja kysymys: Nyt, kun olet saavuttanut voiton itsessäsi, mitä aiot saattaa liikkeelle, millä motiivilla olet toimimassa?

 

Sankari on valinnan edessä. Tärkeintä valintaa kuvaa vaunun katos. Joko se eristää sankarin jumalallisesta tasosta, jolloin hän kohottaa itsensä, löydetyn korkeamman minänsä, korkeimmaksi olennoksi. Tai sitten se erottaa henkilön inhimillisyyden jumalallisesta ja hän ymmärtää aina saapuvansa Isänsä nimessä, palvelemassa.

 

Aspektit härän jaksolla 2022

Geosentrinen aspekti

 

Mars yhtymä Jupiter 29.5. 2022, 8 astetta Kaloja

 

Tähän kalenterin lehteen hakeutui Suuri Salaisuus; Vaunut edustamaan Taroa, kuinka ollakaan. Se valtava siemenvoima, joka on kypsyttänyt Marsin luovaan tuleen Oinaan jakson aikana, yhdistyy Jupiterin kosmiseen viisauteen, jota se Kaloissa korostetusti edustaa. Onneksi. Nimittäin egoistinen mestaruus on aina läsnä oleva vaara. Valentin Tomberg pitää henkisen kehityksen ja kaiken mestariuden suurimpana uhkana ”henkistä megalomaniaa”, kuvitelmia itsen rajattomista mahdollisuuksista ja oikeuksista. Tämä näkyy erittäin vakavana ongelmana sekä idässä, että lännessä. Kaikki tahtovat olla mestareita tai seurata sellaista. Kuitenkin Lao Tsen aikain takainen viisaus, samaten kuin Raamatun sanat, aikain takaa, ovat jotain äärimmäisen pysyvää ja kestävää.

 

Tunnista aito mestarius, jalkojen pesun kauneus, itsessäsi ja muissa. Tällainen palveleva Mestarius, aito halua auttaa on koko yhdistyvien Marsin ja Jupiterin laatujen todellinen päämäärä Kaloissa, siinä tähtikuviossa, joka on viimeinen veden ja jalkojen laatu. On siis valinnan aika. Mitä velvollisuudet itseämme kohtaan tarkoittavat? Mikä on Minun oma vapauteni, mistä se syntyy? Onko se vapautumista velvollisuuksista, onko se mahdollisuus tehdä, mitä haluan? Voisiko se olla tahtoa Sinun tahtosi, koska se on minun tahtoni. Jupiter antaa meille mahdollisuuden kuulla kosmiset ajatukset. Tuokaamme nämä ajatukset itseemme, elämämme kaikkiin käytäntöihin. Meidän on hiljennyttävä, jotta voimme kuulla. Kun olemme kuulleet, puhumme. 

 

Aamutaivas 29.5.2022 Lähde Stellarium
Aamutaivas 29.5.2022 Lähde Stellarium

Tykoninen aspekti

 

Venus yhtymä Jupiter, 11.6. 2022, 28 astetta Vesimiestä

 

Meillä on suuri mahdollisuus jättää tämän aspektin edustama kosminen kuuntelu väliin. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on auttaa kuulemaan se ääni, joka Korkeamman Minuuden kautta puhuu elämän rytmiin. Jupiterin laajeneva liike jää näennäiseksi, jos se koskettaa vain meidän egoistista, vielä hieman lapsekasta Mars-voimaamme. Koko elämä ja maailma tarvitsee meitä aitoina ja se tarkoittaa esisyntymällisen lupauksemme löytämistä, todellista aarretta, todellisen henkisen sateenkaaren alkupäätä. Kosmos puhuu meissä omalla äänellämme. 

 

- Timo Kalliokoski

 


Saatteeksi:

 

Ihmiset ovat kiinnostuneita hermeettisestä ja sideerisestä astrologiasta. Siksi aloitan sarjan kirjoituksia kalenterin muodossa, perehdyttääkseni teitä, rakkaat tuntemattomat ystävät, edes hiukan tämän astrologisen ajattelutavan perustoihin. Tässä muodossa ja laajuudessa ei voi tietenkään antaa kuin pienen maistiaisen, jolla ehkä voi tyydyttää pahimman nälän.

 

Hermeettisen astrologian kurssittaminen ja opettaminen suuremmassa mittakaavassa on hyvin haastavaa toteuttaa, koska yhteyksien ja merkitysten etsiminen, jopa metodin määrittely, vaatii oman ”totuudentunnon” seuraamista ja samanaikaista lapsenomaista luottamusta oman tiedonhankinnan mahdollisuuksiin, avoimuuteen, ja toisaalta kriittiseen ajatteluun. Hermeettisen astrologian tulkitseminen ja tutkiminen on hyvin pitkälle intuitiivista tutkimustyötä, joka vaatii aika paljon kyseenalaistamista tullakseen omaksutuksi ja sisäistetyksi. Toivon tietysti, että tämä osaltaan voi kannustaa näitten omien kehityskysymysten kanssa työskentelyssä.

 

Sideerinen eläinrata ottaa ajan ja energian tutkimiseen mukaan kiintotähtien laadut. Koska kosmos on rakentunut siten, että aurinkokuntamme vähitellen kiertyy suhteessa kaukaisten tähtien maailmaan, kaikille tuttujen merkkien alkupäivät ja loppupäivät muuttuvat jatkuvasti (noin asteen verran 70 vuodessa. Tällä hetkellä kevätpäiväntasauspiste on noin 4, 5 astetta Kalojen tähtikuviossa. Näin ollen sideerinen ja hermeettinen Oinaan tähtikuvion aurinkojakso tällä hetkellä alkaa 16.4. ja päättyy 15.5.

 

Mikä tekee tästä sideerisestä kalenterista hermeettisen? Yritän parhaan kykyni mukaan liittää näihin kirjoituksiin hermeettisen filosofian mukaista ajattelua. Hermeettinen astrologia ja Tarot ovat hermeettisen ajattelun ”kieliä”, eräitä tapoja välittää hermeettisen ajattelun mukaista kokonaisvaltaista tapaa katsoa maailmaa, jatkuvassa henkisessä ja fyysisessä liikkeessä. Kehitys ja liike ovat enemmän totta hermetismissä kuin pysäytetyt kuvat tai jäykät, dogmaattiset ajatukset.

 

Liitän siis kaikkiin kuukausikalenterin katsauksiin astrologisen teeman sekä maakeskisistä, että aurinkokeskisistä (tai tykonisista) efemerideistä. Nämä teemat on valittu täysin omakohtaisen näkemyksen ohjaamana, eivätkä edes pyri olemaan kattavia astrologisia analyyseja kuukauden laadusta. Aurinkokeskeiset teemat ovat mukana, koska hermeettinen astrologia katsoo ihmisen Minuuden asuvan, inkarnoituneena ollessammekin, ”Auringon Piirissä”. Näin ollen voimme katsoa hiukan minuuskehityksen peiliin ja nostaa kuukausittain teeman, joka kertoo siitä, mitä meissä tapahtuu konkreettisen takana, sisäisenä alkemiana.

 

Otan mukaan myös hermeettistä ajattelua edustamaan ”kuukauden oppaan”, Taron antaman teeman kuukauden laatujen käsittelyyn.

 

Avaan hieman myös hermeettisen astrologian (ja astrosofian) mukaisia teemoja kiintotähtilaatujen yleisistä merkityksistä. Kaikkiin kiintotähtilaatuihin liittyy esimerkiksi oma ”maailmankatsomustunnelmansa”, joka omalla tavallaan värittää aina kuluvaa aurinkokuukautta.

 

 

Write a comment

Comments: 0