Reunat ryppyyn

Kyllä suomalaiset ovat kekseliästä kansaa! Kenelle muulle muka olisi tullut mieleen kaulita ohuita ruislevyjä ja rypytellä niitä soosiksi keitettyjen asioiden ympärille? Lähtökohtaiseti tuo ei kuulosta kovin hyvältä, mutta kuuma uuni ja voi saavat ihmeitä aikaan. Alunpitäen täytteenä on ollut ohraa ja talkkunaa, myöhemmin perunaa ja riisiä. Piirakat ovat suomalaista ruokaperinnettä parhaimmillaan ja niiden valmistus taito jonka soisi säilyvän jatkossakin. Opetan lapselleni ensin piirakkataiteen perusteet ja sitten voimme kokeilla suomalaisuuden tunnossamme vaikka pizzan reunojen rypyttämistä.

Aloita projekti keittämällä riisipuuro tai muu täyte. Täytteen pitää jäähtyä ennen piirakoiden täyttämistä, joten kannattaa suoriutua tästä vaiheesta hyvissä ajoin vaikka keittämäkkä riisipuuro edellisenä päivänä.

 

Riisipuuro:

3 dl vettä

3 dl puuroriisiä (arborio)

1 l täysmaitoa

maun mukaan suolaa

 

Keitä riisiä vedessä ja lisää maito kun riisi on imenyt veden. Keitä kypsäksi (n. 30-40 min) ja mausta suolalla.

Täytteenä voi kokeilla vaikka mitä. Vaihtoehtoisia ideoita löytyy Kattilalaakson blogista.

Kuoren voi tehdä pelkkiä ruisjauhoja käyttäen tai korvaamalla osa jauhoista vehnällä. Perinteisesti kuoren virkaa on ajanut myös hapatettu ruisleipätakina.

 

Kuori:

3 dl kylmää vettä

2 tl suolaa

4,5 dl ruisjauhoja

3 dl vehnäjauhoja

 

Sekoita käsin vedestä, suolasta ja jauhoista kuoritaikina. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa se 32 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja paineli litteiksi ja peitä muovilla etteivät taikinan palat kuorru. 

 


Seuraavaksi alkaa hupaisin vaihe.

Taikinanpalat kaulitaan piirakkapulikalla ohuiksi kuoriksi. Käytä tässä vaiheessa hyvin runsaaasti jauhoja. Kaulittavan palan alla saa olla keko ruisjauhoja. Kun kaulinta onnistuu oikeaoppisesti, pyörii kuori hitaasti jauhokasan päällä ympäri ja ohenee samalla. Pinoa ohuet kuoret muovin alle ja ripotteli niiden väliin jauhoja etteivät ne tartu toisiinsa.

 

Pyyhi kädellä tai pullasuditta ylimääräiset jauhot kuoresta ja levitä keskelle reilu ruokalusikallinen täytettä. Jätä täytteen ympärille pari senttiä tyhjää. Rypytyksessä on monta tyyliä ja tässä niistä yksi. Taita kuoren reunat keskeltä puuron päälle ja rypytä. Ensin keskeltä ylöspäin pikkusormilla vähän itseesi päin vetäen ja painaen ja sitten keskeltä itseäsi kohti peukaloilla. Otso lauleskeli rypyttäessään "vedä ja paina, vedä ja paina..." Paista 250- 300 asteisesssa uunissa 15–20 minuuttia eli kunnes täyte saa ruskeita pilkkuja.. Kasta kypsät piirakat voi-maitoseoksessa ja kokoa kulhoon pehmenemään hetkeksi peitettynä.

 

Sari


Write a comment

Comments: 0