Tarte tatin

Meillä asuu intohimoinen marjapiirakoiden leipoja!

11-vuotiaan leipuripojan mielestä marjapiirakkaa voi aivan hyvin leipoa vaikka joka päivä. Nyt kun pakastin alkaa tyhjentyä marjoista, sain hänet kokeilemaan omenaa. Tunnustan, etten ole itsekään ennen leiponut Tatinin tätien klassikkopiirakkaa, joten sain osallistua projektiin. Kun tehdään klassikoita, kannattaa turvautua resepteissä Laroussen teoksiin. Sieltä siis tämäkin resepti on kaivettu. Piirakasta tuli niin hyvää, että resepti pääsee jakoon. 

Ja tässä sitten se resepti!

 

Pohja:

225 g vehnäjauhoja
100 g voita
45 ml kylmää vettä

 

Punnitse jauhot ja kuutioitu voi kutteriin (tai monitoimikoneeksi sitä kait kutsutaan). Pyöräytä sen verran, että jauho-voi-seos muistuttaa korppujauhoja. Tämän vaiheen voi tehdä myös käsin nyppimällä. Lisää kylmä vesi sekoita nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi

Täyte:

4 iso n. 600 g hapanta omenaa (esim. Granny Smith)

150 g voita

150 g sokeria

 

Kuori omenat ja viipaloi ohuehkoiksi lohkoiksi. Mittaa voi ja sokeri valurautapannulle. Keitä voi-sokeriseosta hiljalleen, kunnes seokseen alkaa tulla vähän kullanruskeaa väriä. Lado omenat karamellin päälle ja jatka keittämistä jonkin aikaa. Karamelli kuohuu omenoiden päälle ja esikypsentää niitä. Siirrä jäähtymään kun omenat ovat pehmenneet ja karamellissa on mukavasti väriä.

 

Kauli taikinasta pari senttiä pannun halkaisijaa isompi levy. Peitä sillä omenat ja  painele reunat sisään. 

 

Paista 200 asteessa 25–30 minuuttia. Kumoa kuumana tajoiluastiaan ja nauti hapankerman tai kreikkalaisen jogurtin kera, kermakin kelpaa...

 

Sari ja leipurimestari Otso

 


Write a comment

Comments: 0