Adventin ajan kakku

Olen oikeastaan sitä mieltä, että joulunaika alkaa ensimmäisestä adventista. Tänä vuonna otimme pienen varaslähdön ja leivoimme Isänpäiväkakkuun mukaan jouluiset maut. Lieneekö syynä ohut lumipeite marraskuisessa maassa, mutta joka tapauksessa glögin ja piparin maut tuntuivat puhuttelevan.

 

Tämä resepti on ensinnäkin helppo ja vielä sillä tavalla hieno, että sitä voi varioida lähes loputtomasti! Pohjaan voi käyttää mm. kaura- ja Digestivekeksejä ja täytteeseen voi tuoda mieleisiään makuja vaikka hedelmä- ja marjasoseita lisäämällä (muista silloin lisätä vastaavasti liivatteen määrää) ja samoin voi toimia kiilteen kanssa. Yksi kestosuosikkimme onkin kakun mangoversio...

 

Pohja:

150 g piparkakkuja

50 g voita

 

Täyte:

5 liivatetta

½ sitruunan mehua

1 sitruunan raastettu kuori

400 g turkkilaista jogurttia

n. 1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa

 

Kiille:

2 dl vahvaa glögiä

3 liivatelehteä

 


Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pingota irtopohjanvuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja painele seos vuokaan. Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.

 

Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori ja purista mehu. Sekoita jogurtti, sokerit ja sitruunankuori keskenään. Vaahdota kerma toisessa astiassa.

 

Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota sitruunanmehuun. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen jogurttiin. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Valmista kiille kun kakun pinta on hyytynyt. Kuumenna osa glögistä, liisää siihen liotetut liivatalehdet ja yhdistä loppuun glögiin. Kaada varoen kakun päälle ja jatka kakun hyydyttämistä.

 

Irrota irtorengas kakun ympäriltä ja nosta kakku tarjoiluastiaan. 

 

Sari

 

Write a comment

Comments: 0