Syysihastus!

Emme ole oikein olleet innostuneita talvikurpitsasta muuna kuin koristeena. Kaikki kuitenkin muuttui kun tapasimme piskuisen hokkaidokurpitsan. Hokkaido on jotain ihan muuta! 

Ja tämä on kertomus tästä syksyisestä rakkaustarinasta. 

Vaikka Hokkaido onkin meille varsin uusi tuttavuus, on sillä pitkä historia joka juontaa Lähi-itään. Länsimaissa sen suosio on ollut kasvussa terveystietoisen ruuanlaiton lisääntyessä. Hokkaido on näet loistava lähde kalsiumille, magnesiumille, betakaroteenille, A-, B- ja C-vitamiinille sun muille. Se on myös oiva korvike perunalle, koske se pitää verensokerin tasaisempana kuin peruna.

Me rakastuimme tähän pikkuveijariin kyllä ihan puhtaasti sen maun vuoksi! Siinä on täyteläisyyttä, ripaus makeutta ja ihana pähkinäinen aromi.
Laitan tähän muutaman helpon reseptin, joita voit kokeilla jos tämän kaverin kohtaat.

 

Hokkaidolohkot uunissa

Hokkaidokurpitsaa

Oliiviöljyä

suolaa

(voit käyttää myös oman maun mukaan esim. yrttejä tai curryjauhetta)

 

Poista hokkaidosta siemenet. Suikaloi kurpitsa  muistuttamaan lohkoperunoita. Kuori on ohut ja maukas, sitä ei tarvitse poistaa :)
Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Roiski päälle oliiviöljyä mielellään aika reilusti ja sitten suolaa. Sekoittele vähän, jotta öljy ja suola levittyvät mahdollismman tasaisesti lohkojen päälle. Paista 220 asteisessa uunissa kunnes lohkot ovat pehmeitä ja saaneet ruskeaa pintaa. Hokkaido kypsyy nopeammin kuin peruna, joten kokeile kypsyyttä haarukalla ajoissa. Jopa 20 minuutissa saattaa olla valmista, tietysti paljon riippuu lohkojen koosta.

 

Hokkaidopyre

Hokkaidokurpitsaa

voita

suolaa

 

Poista hokkaidosta siemenet. Paloittele kurpitsa pienehköiksi kuutioiksi. Kuullota kuutioita hetki pannulla kunnes saavat vähän väriä. Näin kurpitsan luontainen hieman pähkinäinen aromi vahvistuu. Laita kattilaa hautumaan pieneen vesimäärään. Keitä pehmeiksi. Kaada vesi pois ja säästä keitinvesi. Soseuta samettiseksi ja lisää maun mukaan voita ja suolaa. Voit halutessasi ohentaa hieman keitinvedellä.
Tällä kertaa leikkuulaudalle osui yksilö, jossa oli paljon etanan kaivertamia koristeluja ja siksi kurpitsa on kuorittu. Jos kypsennät kuorineen, saat pyreeseen vahvemman värin.

Broileria saltinbocca ja hokkaidopyrettä


 

Hokkaidognocchit salviavoilla

Viimeisenä hieman enemmän vaivaa vaativat gnocchit. Mutta kaiken sen vaivan arvoiset! Mitä kuivemman pyreen teen, sen vahvempi on gnocchien maku ja väri ja sitä vähemmät tarvitset jauhoja. 

 

ps. tunnustan, että meillä pursotettiin taikina pussista vähän löysänä suoraan kiehuvaan veteen saksia apuana käyttäen.

200g hokkaidokurpitsaa

2 dl vehnäjauhoja (tai enemmän)

1 muna

½ dl parmesanraastetta

vähän suolaa

10 salvian lehteä ja voita

 

Poista kurpitsan palasta siemenet (kuoria ei tarvitse poistaa). Leikkaa pieniksi paloiksi ja keitä pehmeäksi vähässä vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta samettiseksi soseeksi. Anna soseen jäähtyä hieman. Sekoita pyreeseen muna, jauhot, juustoraaste ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä vielä 15 minuuttia. 

 

Muotoile taikinasta senttimetrin kokoinen palloja. Kypsennä gnocchit suolalla maustetussa runsaassa vedessä.  Gnocchi on valmis kun se nousee pintaan. Valuta kypsät gnochit ja paista pannussa salvian ja voin kerä kunnes saavat vähän väriä pintaan.


 

Näiden ruokien pääosissa esiintyivät Kurjen biodynaamisella maatilalla kasvaneet Red Kuri hokkaidokurpitsat. Linkki Kurjen maatilan sivuille.

Write a comment

Comments: 0